04.02.2022.

Najčešće postavljana pitanja o LED rasvjeti

Najčešće postavljana pitanja o LED rasvjeti


Dolaskom svake nove tehnologije, pojavljuje se novi žargon i općenito stvari koje je potrebno proučiti i naučiti.
 
LED se više ne smatra “novom” tehnologijom, no sve je popularnija i sve se češće koristi, u kućanstvima te u industriji. Ipak, mnogi imaju nedoumice i predrasude oko LED tehnologije koje ih sprječavaju u prelasku na istu.
 
Stoga smo u ovom članku odlučili odgovoriti na najčešća pitanja o LED tehnologiji i rasvjeti, kako bismo vas najbolje pripremili za kupovinu!
 

1.Što je LED?

 
LED je skraćenica za Light Emitting Diode, u prijevodu svjetleća dioda. Radi se o poluvodiču koji pretvara električni signal u svjetlost. Takav je proces puno efikasniji u odnosu na tradicionalnu rasvjetu: LED rasvjeta pretvara 90% energije u svjetlost, a samo preostalih 10% u toplinu.
 

2.Štedi li LED energiju?

 
Da, prelaskom s tradicionalne na LED rasvjetu možete smanjiti troškove i do 80%.
 
Razlog leži u gore spomenutoj efikasnosti: budući da LED pretvara skoro svu energiju u svjetlost, trebate manje vata kako biste osvijetlili određeni prostor. Primjerice, standardna LED žarulja od 15W može proizvesti 1600 lumena; s druge strane, tradicionalna žarulja od 100W proizvede oko 1300 lumena.
 
Budući da žarulja od 100W troši više struje od žarulje od 15W, prelaskom na LED ćete uštedjeti na računima bez da smanjujete kvalitetu osvjetljenja.
 

3.Proizvodi li LED plavo svjetlo?

 
Budući da su prve LED žarulje imale plavi odsjaj, mnogima su ostale u negativnom sjećanju. No, u međuvremenu je tehnologija napredovala i moguće je odabrati LED žarulju one boja koja odgovara našim potrebama. Boja se mjeri u Kelvinima: niži broj označava toplije svjetlo, a veći bijelije (stoga i plavije) svjetlo.
 
Standardna temperatura boje za kućanstvo je 2700 Kelvina, no proizvođači nude i više temperature ako preferirate hladnije svjetlo.
 

4.Kakvu kvalitetu osvjetljenja mogu očekivati?

 
LED rasvjeta može proizvesti svjetlo iste kvalitete kao i tradicionalna. Ipak, sve ovisi o proizvođaču i samom proizvodu: možete se susresti s kvalitetnom, kao i s nekvalitetnom LED rasvjetom.
 
Ako ste već imali negativna iskustva, ili biste ih rado zaobišli, LEDA vam može pomoći u odabiru kvalitetne rasvjete za vaše potrebe.
 

5.Jesu li bolje LED ili fluorescentne žarulje?

 
Za razliku od LED, većina fluorescentnih rasvjetnih tijela sadrži živu.
 
Zbog toga ih treba pravilno odlagati kao opasni otpad, kako živa ne bi dospjela u okoliš. Također, fluorescentne žarulje imaju tendenciju treperiti, što može uzrokovati glavobolje i naprezanje očiju kod osjetljivih osoba.
 
S druge strane, LED rasvjeta je stabilna i ne treperi. Konačno, fluorescentne žarulje trebaju vremena kako bi dosegnule optimalnu svjetlinu, posebno u hladnim okruženjima. LED rasvjeta instantno doseže optimalnu svjetlinu, a hladnoća joj odgovara.
 

6.Koji je životni vijek LED žarulje?

 
Ovisno o vrsti i proizvođaču, kvalitetne LED žarulje mogu trajati i preko 50.000 sati.
 
Općenito, ako koristite žarulju 10 sati dnevno, ista može trajati 14 godina. Za razliku od tradicionalnih, LED žarulje s vremenom ne prestanu potpuno raditi već postaju slabije. Nakon isteka njihovog životnog vijeka, LED žarulje će proizvoditi još barem 70% njihove početne svjetline.
 

7.Jesu li LED žarulje skupe?

 
Početna investicija kod LED rasvjete je nešto veća u odnosu na tradicionalnu.
 
No gledajući dugoročno, LED rasvjeta se puno više isplati. Naime, LED duže traje, malo troši, ne zagađuje i proizvodi kvalitetnu svjetlost. To znači da ćete odabirom LED-a dobiti vrhunsku rasvjetu koju nećete morati godinama mijenjati niti održavati.